Musikkterapi demper urolig atferd hos personer med demens

Urolig atferd hos pasienter med demens er en utfordring ved sykehjem. En undersøkelse at musikkterapi har en god effekt på personer med demens og reduserer behovet for medisiner.


Av Rune Rolvsjord

Pasienter med demens som får individuell musikkterapi har mindre forstyrrende eller nedbrytende agitert atferd enn andre demente. Slik lyder konklusjonen i undersøkelsen. På verdensbasis lider 36 millioner mennesker av en eller annen demenssykdom, og tallet er stigende. I Norge har mer enn 70.000 personer en demenssykdom. Mange av disse flytter før eller senere til sykehjem. Over halvparten av disse utviser urolig eller aggressiv atferd. Dette er en utfordring både for øvrige beboere og for de ansatte.

Urolige atferd er ofte årsak til overmedisinering og det sliter også på pårørende og personale, sier professor Brynjulf Stige.

Positive resultater med musikkterapi

En studie gjennomført ved norske og danske sykehjem viser imidlertid at musikkterapi reduserer agitert atferd hos pasientene med demens. En målrettet bruk av musikkterapi reduserer også behovet for medisiner mot uro, psykoser, depresjon og angst.

De med urolige og aggressive atferd blir rolige med musikkterapi. Det er fordi en gjennom musikken når fram til personen med demens. Gjennom musikk skaper musikkterapeuten ikke bare trygghet og gjenkjennelse, han bruker også musikken til å skape og regulere nærvær. Dette gjør at man får kontakt med personen også på et følelsesmessig plan, forklarer Stige som er en av forskerne som står bak studien.

Kilde:
Ridder, H M; Stige, B; Qvale, L G; Gold, C. Individual music therapy for agitation in dementia: An exploratory randomized controlled trial. Aging & Mental Health, 17(6) 667-678, 2013.


26. juni 2014 11:59