Musikkterapi på Festspillene

Kommunikasjon og verdighet hos mennesker med demens er tema når GAMUT sammen med Festspillene i Bergen inviterer til film, debatter og samtaler torsdag 28. mai.


Av Rune Rolvsjord

Nye terapiformer

På torsdagen morgen fra kl. 09.00 arranger vi et åpent fagseminar, på Litteraturhuset i Bergen, om muligheter og utfordringer knyttet til utvikling av nye terapiformer for eldre som lider av demens.

Professor Christian Gold fra GAMUT - Griegakademiets senter for musikkterapiforsking  vil sammen med førsteamanuensis i velferdsteknologi Martin Kampel fra Vienna University of Technology, professor i danseterapi Vassiliki Karkou fra  Edge Hill University, Liverpool og  professor i musikkterapi, Hanne Mette Ridder fra Aalborg Universitet  presenterer sine tanker om temaet.

De er alle med i MuDanTe-konsortiet som prøver ut og evaluerer nye terapiformer for eldre med demens der hovedmålet er å vedlikeholde kognitive evner og øke livskvaliteten, og skape en bedre hverdag for deres omsorgspersoner.

Seminaret er gratis og åpent for alle.

Seminar og filmpremiere

På ettermiddagen  fra kl 17.00 inviterer vi til åpent seminar på Bergen Offentlige Bibliotek om hvordan det oppleves å ha demens. Det blir også premiere på kortfilmen I Can't Find Myself.

Filmskaper, koreograf og forsker Beatrice Allegranti og komponist og forsker Jill Halstead har laget filmen og deltar i en samtale med pårørende og journalist fra NRKs Puls Helene Sandvig, og musikkteraput Kathrine Dahle om kommunikasjon og verdighet hos mennesker med demens.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Promoplakat for kortfilmen I can't find myself
I kortfilmen I Can't Find Myself,  får vi ta del i en kvinnes utfordrende reise gjennom en verden av emosjonelle, kroppslige og lydlige erfaringer av identitet, kjærlighet og tap. Filmen er laget av filmskaper, koreograf og forsker Beatrice Allegranti og, komponist og forsker ved GAMUT Jill Halstead. Utgangspunkt for filmen er filmskaperens og komponistens felles feltarbeid og intervju med personer som lever med demens og deres omsorgspersoner.

Konsert og allsang med Herborg Kråkevik

Musikk og demens er også tema når Festspillene inviterer til konsert for personer med demens, pårørende og helsepersonell der Herborg Kråkevik og jentekor deler sanggleden sin med publikum.  Det skjer også på torsdag 28 mai, i Griegsalen i Grieghallen fra kl. 14.00.

I konserten inngår musikkverket Et blad falder til himlen, som er komponert av Bent Sørensen til tekster av Knud Romer. Begges fedre ble rammet av demens. Korverket dreier seg om denne sykdommen både i tekst og tone. Musikken rommer ekko av sanger som mange lærte som barn, og verket rammes inn av allsang.

Sammen med publikum synger også Herborg og jentene kjente norske sanger som Den fyrste songBlåmann, Blåmann og Fager kveldsol smiler. Musikalsk leder er Michael Bojesen, som er blant Danmarks mest sentrale skikkelser innen kormusikk.

Konserten er gratis, for bestilling av billetter se Festspillenes nettsider


15. mai 2015 14:26