Bedre utvikling med B12 og folsyre

Tilskudd med vitamin B12 og folsyre bedrer utvikling hos sped- og småbarn i New Delhi. Dette viser ny studie.


Av Veronica Helle

Barna som fikk tilskudd av B12 og folsyre hadde bedre grovmotoriske ferdigheter og problemløsningsevner. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Barna som fikk vitamin B12 og folsyre i seks måneder hadde bedre grovmotoriske ferdigheter og problemløsningsevner sammenlignet med barna som fikk placebo.

Dette viser en studie der 422 barn i New Delhi, India, i alderen 6 til 30 måneder fikk tilskudd med vitamin B12 og/eller folsyre eller placebo i seks måneder.

Barn som i utgangspunktet var underernærte og hadde tegn på vitamin B12-mangel hadde størst utbytte av tilskudd i form av bedre utviklingsskårer.

Betydningsfulle næringsstoffer
Resultatene viser at vitamin B12 og folat er betydningsfulle næringsstoff for å sikre optimal utvikling hos småbarn, og at mangel på disse kan være en risiko for skjevutvikling.

Resultatene må bekreftes gjennom nye studier i andre populasjoner, og studier på langtidsvirkningen av vitamin B12- og folatmangel må gjennomføres for å forstå viktige mekanismer.

Studiet er et samarbeid mellom forskere ved Senter for Internasjonal helse og Institutt for Medisinsk og Biologisk psykologi ved UiB, Sykehuset Innlandet, Uni Research Helse og forskere fra India.

 

Kilde:
Vitamin B12 and Folic Acid Improve Gross Motor and Problem-Solving Skills in Young North Indian Children: A Randomized Placebo-Controlled Trial


29. juni 2015 10:31