Mikroalger på Mongstad: Slik vil forskere hindre mangel på omega-3

VIDEO: Det er mangel på omega-3-fettsyrer i verden. De er viktige for kostholdet vårt - og en viktig bestanddel i maten til oppdrettslaks. Se hvordan forskere vil løse problemet.


Av Andreas R. Graven

Nå bygges et storskala pilotanlegg for dyrking av omega-3-rike mikroalger til bruk i fiskefôr, basert på fanget CO2 fra Teknologisenter Mongstad.

Det første spadestikket ble tatt i dag, 18. april. Pilotanlegget skal etter planen stå klart i oktober 2016.

– Mikroalger produserer omega 3-fettsyrer som er veldig viktig for kostholdet vårt, og for blant annet fôr som brukes til lakseproduksjon. Det er en mangel på omega-3 -fettsyrer generelt i verden, det er mindre fiskeolje som er tilgjengelig. Vi vil se på muligheten for å bruke mikroalger som et alternativ til fiskeolje, sier forskningsdirektør Hans Kleivdal i Uni Research Miljø.

Kleivdal har det faglige ansvaret for prosjektet, mens Universitetet i Bergen bygger pilotanlegget,i et samarbeid med havbruksnæringen. 

En større versjon

I videoen intervjues Kleivdal ved en mikroalegreaktor på institutt for biologi på Marineholmen i Bergen, en reaktor med et volum på 200 liter. Anlegget som bygges på Mongstad blir en vesentlig større versjon av denne med rundt 4000 liter.

Det skal bestå av to bygg på ca 350 kvm: et drivhus der produksjonen skal foregå, samt et driftsbygg med laboratorium og annet nødvendig prosessutstyr. Anlegget bygges ved siden av Teknologisenter Mongstad.

– Produksjonen i laboratorieanlegget på Institutt for biologi har vært lovende, sier Anders Goksøyr, professor ved Universitet i Bergen, i en pressemelding.

 – Med algepiloten på Mongstad får vi testet ut algeproduksjonen i større skala. Dette kan være et steg på veien mot en fullskalaproduksjon av mikroalger, sier han.

Drift i samarbeid med CO2Bio

Kilden til omega-3 i oppdrettsnæringen har i mange år vært fiskeolje. Knapphet på slik olje gjør at alternative kilder må utvikles.

Driften av anlegget vil skje i samarbeid med selskapet CO2Bio, som er eid av Marine Harvest, Lerøy Seafood, EWOS, Salmon Group, Grieg Seafood, samt Bergen Teknologioverføring (BTO) og Nordhordland Handverk- og Industrilag (NHIL).

– For oss som fôrleverandør er det viktig å øke tilgangen på marine råvarer på en bærekraftig måte. Vi engasjerer oss i CO2Bio AS fordi vi har tro på at alger kan bli en del av løsningen på råvareutfordringen i fremtiden, sier konsernsjef Einar Wathne i EWOS Group, i pressemeldingen.

Totalbudsjettet er på rundt 18 millioner kroner. UiB bidrar med 6 millioner, mens 6 millioner er bevilget over statsbudsjettet.

I tillegg bidrar havbruksnæringen med 3 millioner, Hordaland fylkeskommune med to millioner og regionskommunene med 1 million kroner.


18. april 2016 09:05

cp: 2018-07-18 14:16:01