Viser hvordan fremtidens verdier skapes

Bidragene fra Uni Research på Forskningsdagene i Bergen strekker seg fra bærekraftig mat fra havet, via unges kroppsbilder og klimakunst – til debatt om fremtidens arbeidsliv og den moderne barndom i Norge.


Av Andreas R. Graven

I flere år har forskere i Uni Research dyrket mikroalger i EU-prosjektet Miracles - på et tak på Marineholmen i Bergen. (Foto: Andreas R. Graven)


Årets utgave av forskningsdagene er i gang: dette årvisse, brede samarbeid mellom byens forsknings- og utdanningsinstitusjoner. Som vanlig står en rekke arrangementer på programmet. 

På debattprogrammet medvirker forsker Hilde Danielsen i debatten om norsk barndom 25. september, mens forsker Tonje Fyhn er med dagen etter i debatten om fremtidens arbeidsliv.  

Forsker Tonje Fyhn, Uni Research (Foto: Andreas R. Graven) 

Les mer om debattene her – som holdes på Litteraturhuset i Bergen og har gratis inngang. 

Maten fra havet, mikroalger og enzymer

Bioteknolog Dorinde Kleinegris og kolleger i Uni Research er på plass på en av mange forskningsstasjoner på Forskningstorget 28. og 29. september - som denne gangen er flyttet til vitensenteret VilVite og forbeholdt skoleelever på grunn av sykkel-VM.

Kleinegris viser hvordan vi bidrar til fremtidens matfat fra havet, blant annet gjennom produksjon av mikroalger.

Her er våre forskere involvert både i Nasjonal algepilot Mongstad, og i EU-prosjektet Miracles, der forskerne har testet dyrking på et tak på Marineholmen i Bergen.

Se video her fra dyrking på Marineholmen.


Særegent prosjekt om barns klimakunst

På forskningstorget får skoleelevene ikke bare oppleve, prøve, eksperimentere, se og høre det som skjer i forsknings- og utdanningsmiljøet i Bergen. Det blir i tillegg vitenshow i auditoriet, og kodespill i Nygårdsparken.

Den andre av årets forskningsstasjoner Uni Research stiller med er av det mer utradisjonelle slaget.

Mathew Reeve og kolleger tar for seg et prosjekt om barnas klimakunst - et prosjekt som har fått nasjonal oppmerksomhet for sine kreative løsninger, og for å skaffe barn en stemme i klimadebatten.


Se video her om dette prosjektet:


På forskningstorget er prosjektet utviklet videre til en interaktiv klimakunst-installasjon.

Du kan se klimadata på skjermer, snakke med klimaforskere og kunstnere, og lage din egen klimakunst, opplyser Forskningsdagene i Bergen på sin nettside. 

Forsker Grand Prix

I Forsker Grand Prix er Ove Heradstveit Uni Research sin kandidat. Ove skal snakke om ungdom og rus, og spesielt hvorfor det for noen utvikler seg til et rusproblem.

Bergen-delfinalen i Forsker Grand Prix arrangeres 27. september.  Som en del av opplegget rundt Forsker Grand Prix får deltakerne i forkant coaching både fra kommunikatører og teaterinstruktør.
 


Målet er å bli best mulig til å presentere forskningsresultane sine på en måte som både engasjerer og beriker tilhørerne.

Sand og Haave på Forskningsdagene Ung

På Forskningsdagene Ung skal forsker Liv Sand ha et foredrag med tittelen «Generasjon prestasjon: Hvordan påvirker strenge idealer unges selvbilder?»

Sand er forsker i Uni Research og jobber med et prosjekt kalt "Prosjekt perfekt", som du kan lese mer om her.

Dagens ungdomsgenerasjon fremstilles ofte som flinke, sunne og veltilpassede. Samtidig viser forskning at stadig flere sliter med indre uro, stress og depresjon. Flere knytter dette til strenge idealer for utseende, popularitet og skoleprestasjoner.

Det andre bidraget fra Uni Research på Forskningsdagene Ung er det forskningsleder Marte Haave som står for, under tittelen «Hva er det med plast?»

Plastsøppel er en alvorlig trussel mot livet i havet. Nå vil Haave, kolleger i Uni Research og samarbeidspartnere lage en unik, detaljert kartlegging av plastviker. 

Slik kan man ikke bare finne ut hvor plasten samler seg i skjærgården, men også estimere kostnader ved opprydding. 

Se video om plastproblemet her.
 


22. september 2017 10:00

cp: 2019-12-04 11:17:12