–En øvelse i å håndtere nervøsitet

Ove Heradstveit forsker på ungdom og rus. Onsdag kveld vant han Bergensfinalen i forskernes Grand Prix, konkurransen der doktorgradskandidater kjemper om å være best på å presentere forskningen sin.


Av Rune Rolvsjord

Vinner av Forsker Grand Prix 2017, Ove Heradstveit.
En svært fornøyd Ove Heradstveit etter han vant Bergensfinalen i årets Forsker Grand Prix. Foto: Øyvind Ganesh Eknes.

– Det verste var ventetiden. Selve presentasjonen gikk fint, jeg fikk gjort det jeg hadde øvd på og klarte å holde fokus hele veien, sier Ove ett døgn senere.

På to ganger fire minutter ledet han publikum gjennom doktorgradsprosjektet sitt. Dette gikk hjem både hos publikum og fagdommerne.

Ove Heradstveit representer Uni Research i årets Forsker Grand Prix. Forskningsdirektøren ved Uni Research Helse Ingvild Eide Graff er også stolt i dag:

–Vi er strålende fornøyde med Ove sin presentasjon og med at han faktisk vant den lokale finalen. Det er svært viktig at vi som forskere formidler forskningsresultatene våre utenfor den vanlige «boksen». Denne typen kommunikasjon gjør at enda flere kan dra nytte av all den gode forskningen vår, sier Ingvild Eide Graff.

Seieren gir ham plass i landsfinalen som arranger på lørdag i Trondheim. Der skal han konkurrere med de to beste fra de andre regionale finalene.  Ove drar dit sammen med Lina S.D. Lernevall fra Haukeland Universitetssjukehus som kom på andreplass i Bergensfinalen.

Ove ser fram til å prøve ut budskapet en gang til på et nytt publikum

–I utgangspunktet tenker jeg at jeg har en artig presentasjon som når fram til publikum, sier Ove.

Som en del av opplegget rund Forsker Grand Prix får de 10 deltakerne coaching både fra kommunikatører og teaterinstruktør.

– Å forenkle og tydeliggjøre et budskap utfordrende, men det er mye på hente i det å kunne spisse budskapet og gjøre det forståelig for andre, erfarer Ove.

Ove skryter også av de andre deltakerne:

–En fin gjeng og det var god stemning på bakrommet. Alle var innstilt på å gjøre en god innsats. Vi konkurrerte egentlig mest med oss selv og ikke så mye med hverandre, sier Ove.

Målet med treningen er å bli best mulig til å presentere resultatene fra forskningen på en måte som både engasjerer og beriker tilhørerne.

Det er et publikum og et panel av fagdommere som avgjør hvem som vinner Forsker Grand Prix.

Forsker på sammenhenger mellom rus og psykisk helse

Ove forsker på ungdom og rus og spesielt hvorfor det for noen utvikler seg til et rusproblem. Arbeidet tar utgangspunkt i en spørreundersøkelse hvor over 10.000 ungdommer fra Hordaland har deltatt. Han er særlig opptatt av hvilken betydning psykiske vansker har i utviklingen av rusproblemer.

Noe av det han forsker på kan du lære om i denne digitale fortellingen om rus og skolepresentasjoner:

Rus og skoleprestasjoner from Uni Research on Vimeo.


28. september 2017 15:41

Personer involvert

cp: 2019-12-04 11:15:32