Fettsyrestatus viktig for spedbarnets hjerneutvikling

Mors status av fettsyren DHA i svangerskapet har sammenheng med spedbarnets problemløsningsferdigheter ved 12 måneders alder. Høyere problemløsningsferdigheter er relatert til høyere kognitive evner.


Av Veronica Helle

I ny studie undersøkte forskere sammenhenger mellom DHA-status hos gravide og kognitive evner hos spedbarn. Mødrenes fettsyrestatus ble vurdert i uke 28 i svangerskapet og tre måneder etter fødsel. Spedbarnets fettsyrestatus ble vurdert da de var tre, seks og tolv måneder, og kognitive ferdigheter ble vurdert da de var seks og tolv måneder.

Viktig for hjernen
Hjernen gjennomgår en rask vekst i løpet av siste trimester av graviditet og de første årene av livet. Den langkjedede flerumettede fettsyren dokosahexaensyre (DHA) er viktig for spedbarnets hjerneutvikling. Derfor er tilstrekkelige inntak av sjømat eller andre kilder til DHA viktig for gravide og ammende kvinner.

Liten studie
Forskerne understreker at studien er liten, med et lite utvalg av mødre og spedbarn, det trengs derfor større studier for å bekrefte fordelene av DHA hos gravide og spedbarn med tanke på
spedbarns utvikling.

Anbefalte retningslinjer
Mors nivå av DHA er lavere under graviditeten, så for å unngå et lavt lager må det kompenseres med høyere inntak av sjømat og DHA-rik mat eller kosttilskudd. I tillegg synker mors DHA etter fødselen, og nivået av DHA etter fødsel vil bestemmes av DHA-status under graviditet. Ifølge retningslinjene fra U.S. Food and Drug Administration er gravide kvinner oppfordret til å konsumere ca. 226-340 g. av en rekke fisk per uke, og Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 200 mg DHA for gravide og ammende kvinner.

Illustrasjonsfoto: Arngeir Berge

 

Referanse:

Hanne Cecilie Braarud, Maria Wik Markhus, Siv Skotheim, Kjell Morten Stormark, Livar Frøyland, Ingvild Eide Graff, Marian Kjellevold (2018) Maternal DHA Status during Pregnancy Has a Positive Impact on Infant Problem Solving: A Norwegian Prospective Observation Study. Nutrients 2018, 10, 529


20. juni 2018 21:21

Personer involvert

cp: 2019-10-17 12:16:21