Prosjektresultater
Det var svært stor variasjon i bruk av legevakt, noe som tyder på at mange fastleger bør legge til rette for flere akuttpasienter.
- Gjennomsnittlig kontaktrate var 27,4 kontakter per 100 listepasienter, med stor variasjon mellom fastlegene
- Pasienter fra mannlige fastleger, unge fastleger og innvandrerfastleger brukte legevakten mer enn pasienter fra hhv. kvinnelige fastleger, eldre fastleger og norske fastleger.
- Pasienter fra lange lister, fra solopraksiser og fra åpne lister bruker legevakten minst.
- Legevakten blir mest brukt i utkantstrøk.
Om prosjektet
Mange pasienter som oppsøker legevakt kunne like gjerne ha konsultert fastlegen. Mange hevder at de bruker legevakt fordi tilgjengeligheten er dårlig hos fastlegen.
Hensikten med denne studien var å kartlegge befolkningens bruk av legevakt sett i forhold til ulike karakteristika ved fastlegene og deres lister.
Prosjektet baserte seg på kobling mellom flere eksisterende databaser: Helfo, Fastlegedatabasen og Folkeregisteret. Data omfattet alle pasienter som hadde kontakt med legevakt i løpet av 2008.
Vi hadde opplysninger om pasientenes kontakt med legevakt samt karakteristika ved deres fastleger (kjønn, alder, praksiskommune, innvandrerstatus, listetak, listelengde, åpen/lukket liste, solo/gruppepraksis, fastlønnet/privat).
Datainnhenting og analyse fant sted i 2011, artikkel ble publisert i Tidsskrift for Den Norske Legeforening i oktober 2012. Hovedfunnene var at pasienter fra lange lister, fra solopraksiser og fra åpne lister brukte legevakten minst. Legevakten ble ellers mest brukt i utkantstrøk. Det var svært stor variasjon, noe som tyder på at mange fastleger bør legge til rette for flere akuttpasienter.
Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Forskningsgruppe for allmennmedisin ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, med Esperanza Diaz og Stefan Hjørleifsson som prosjektdeltakere.