Om forskningsgruppen
Gruppen utfører grunnforskning om miljøets påvirkning på fiskens utvikling, vekst, reproduksjon, smoltkvalitet og sykdom. Vi fokuserer på integrerte studier av fysiologi, nevrofysiologi, endokrinologi, osmoregulering og adferd hos laksefisk for bl.a. å løse miljøutfordringer knyttet til havbruk og reetablering av ville laksestammer.
Sentrale tema er:
- Miljøeffekter på fiskens biologi
- Smoltkvalitet og reproduksjon
- Osmoregulering hos atlantisk laks
- Neural and endokrin respons på ytre stress
- Nevroplastisitet, utvikling og læring
- Vann- og oksygenbehov under varierende miljøforhold og biomassetettheter
- Fiskehelse og smitteveier
- Lukkete oppdrettssystem og resirkulering
Finansieringskilder er forskningsråd (NFR og FHF), EU, fylkeskommune og havbruksnæringen. Forskergruppen bidrar også som kompetansemeglere gjennom NFRs VRI program (Virkemidler for regional FoU og innovasjon) som skal fremme forskningsbasert innovasjon i norsk nærings- og arbeidsliv.
Forskningsgruppen skal i et samarbeid med Nofima og Universitetet i Bergen opprette et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) der lukkede oppdrettsanlegg, fiskehelse og teknologiske løsninger studeres nærmere. Dette skjer i samarbeid med 14 bedrifter fra oppdrettsnæringen og leverandørindustrien. Senteret får navnet CtrlAQUA, Centre for Research-based Innovations in Controlled-environment Aquaculture.
Forskergruppen er blant noen få i Europa som integrerer nevrovitenskap og nevroanatomi med endokrinologi og fysiologi for å frembringe ny forståelse for hvordan oppdrettsbetingelser påvirker fiskens biologi. Kunnskapen benyttes til å forbedre og/eller etablere nye protokoller for oppdrett og forskjellige typer kultiveringstiltak.
Gruppens anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt som ressurs innen nevroforskning hos fisk fremgår av gruppens rolle innen nasjonale strategiske prosjekter (CODE, OPP), EU (LIFECYCLE, COPEWELL), basal grunnforskning (NORDFORSK, FRIMEDBIO), i tillegg til diverse industriprosjekt.
Gruppen etablerte og leder Fish Neuroscience Network i Bergen for å bidra til opplæring og implementering av nevrovitenskap som verktøy for å løse utfordringer innen oppdrett og kultivering. I tillegg til nevrovitenskap er forskergruppen anerkjent både nasjonalt og internasjonalt som ledende innen utvikling av fysiologi- og endokrinologibaserte verktøy for evaluering av smoltstatus.
Forskergruppen er en aktiv pådriver innen utviklingen av lukkete oppdrettssystemer og er en sentral part i det NFR og FHF-støttete OPP-prosjektet (optimalisert postsmoltproduksjon) der man tester og kartlegger fysiologiske og nevrofysiologiske responser på kritiske miljøfaktorer ved produksjon av laks opp til 1 kg i lukkete gjennomstrømmings- og resirkuleringsanlegg. Industripartnere er Marine Harvest, Grieg Seafood, Lerøy Seafood, Smøla klekkeri og settefiskanlegg AS og Hauge Aqua AS. Øvrige forskningspartnere er Nofima, UiB, HIB, NIVA, UMB og Veterinærinstituttet.
Nevrofysiologiske prosesser, stress og hjerneplastisitet knyttet til læring hos laksefisk er et sentralt forskningsfelt for gruppen, og bidrar til utviklingen av nye indikatorer på fiskens robusthet og stressnivå. Dette er et nytt forskningsområde som legger nye dimensjoner til evalueringen av smoltkvalitet så vel som generell fiskevelferd (Ebbesson and Braithwaite 2012; Grassie et al 2012, Braithwaite and Ebbesson 2014). Denne forskningen spiller en sentral rolle i EU prosjektet COPEWELL og industriprosjektet OPP som er delfinansiert av NFR. Reguleringen av nevroplastisitet som et sentralt tema i gruppens forskning, har også bidratt til utviklingen av en ny modell for midtlivs hjerneplastisitet (e.g. Ebbesson et al 2003, 2007, 2011) som i fremtiden kan bidra til gjenoppretting av hjernefunksjoner etter skade hos mennesker. Denne forskningen fortsetter i det nylig godkjente NFR-FRIMEDBIO prosjektet ”The smolt brain model: Unraveling nature´s regulation of neural plasticity”.
Et annet sentralt prosjekt er en integrert epidemiologisk studie over forekomsten av parasitten Paranucleospora theridon på Vestlandet, sykdomsutbrudd av PD (pancreas disease) og proliferativ gjellebetennelse. Prosjektet er delfinansiert gjennom regionalt forskingsfond Vestlandet og et konsortium av 9 oppdrettsbedrifter. UiB og Havforskningsinstituttet deltar også i prosjektet.
Forskergruppen gjennomfører også flere samarbeidsprosjektet med oppdrettsnæringen innen settefiskkvalitet hos regnbueørret, gassutvekslingssystemer i settefiskanlegg og transporttanker for fisk, vannkvalitet i marine settefiskanlegg, metallpåslag på gjeller hos
settefisk og generell smoltkvalitet.
Forskergruppen har et bredt internasjonalt nettverk bl.a. gjennom EU prosjektet COPEWELL der man studerer velferd og nevrobiologiske prosesser hos fisk. Sentrale samarbeidende forskningsinstitusjoner gjennom EU og NFR prosjekter er Radboud University Nijmegen, Nederland; Stirling University, Skotland; University of Aberdeen, Skotland; Dept Neuroscience, Uppsala University, Sverige; Göteborg University, Sverige; DTU, Hirshals, DK; ISPA, Lisbon, Portugal; Dept of Biology, Penn State University, USA; Inst for Neuroscience, University of Texas, Austin, USA. I Norge er UiB, NOFIMA, HI, NIVA, UiO, UiT sentrale forskningspartnere.